Vetenskapsradion Klotet
Vetenskapsradion Klotet är en veckovis utgiven podd som görs av Sveriges Radio. Varje onsdag kan du lyssna på ett nytt intressant avsnitt som skickligt programleds av Niklas Zackrisson. Det här är sannolikt den mest populära svenska klimatpodden. Varje vecka lyssnar ca 200 000 människor på ett avsnitt. Det beror bland annat på att det är en väldigt proffsig produktion som det brukar vara när Public Service står bakom.
Innehåll och fokus
I Vetenskapsradions podd är det främsta fokuset klimatet och hur det påverkar vår planet. Mycket tyngd ligger på att lyfta fram olika vetenskapliga perspektiv. Olika typer av potentiella lösningar på klimatkrisen diskuteras och presenteras på ett lättfattligt vis. Utöver det läggs också många avsnitt på att analysera konsekvenser av politiska beslut. Om en ny budget lagts eller ett nytt klimattoppmöte har ägt rum är Vetenskapsradion Klotet ett bra första ställe att vända sig till för att få information om vad det kommer att innebära. De tar också upp dagsaktuella händelser som kriget i Ukraina och tittar på vad det kan få för miljömässiga konsekvenser på både lång- och kort sikt.
Då det här är en podd från Public Service är allt innehåll relativt partipolitiskt neutralt och tar sin utgångspunkt i vetenskap och fakta. Det här är den perfekta podden för dig som har ett brett miljöintresse och vill lära dig mer. Som de flesta poddar hittar du ett fullt arkiv med alla gamla avsnitt publicerade på Sveriges Radios hemsida. Så även om du inte lyssnat på Vetenskapsradion Klotet tidigare har du möjlighet att ta till dig allt de tidigare gjort.
Gäster
En av de riktigt bra sakerna med Vetenskapsradion Klotet är den enorma bredden på gäster. Eftersom det är en välrenommerad podd med många lyssnare har de givetvis lätt att få folk att ställa upp oavsett vilket tema de har. I varje avsnitt på 40-45 minuter har de med flera experter som kommenterar ett ämne utifrån flera olika perspektiv. Till skillnad från många andra poddar i den här kategorin har de sällan med aktivister utan den vanligaste gästen är antingen någon av Sveriges Radios egna specialreportrar eller någon akademiker som har djup sakkunskap. Med flera heltidsanställda reportrar och producenter som jobbar med programmet lyckas de i stort sett alltid researcha fram rätt personer att vara med.